безглютенові продукти

Безглютенові продукти – 54 варіанти

Глютен – це білкова сполука, яку можна зустріти тільки в трьох рослинних продуктах: жито, ячмінь, пшениця. А отже, по суті, безглютенові продукти це ті, у складі яких немає цих трьох злаків.

безглютенові продукти

Виробники хлібобулочних виробів люблять пшеницю саме за наявність у ній глютену, який робить хліб щільнішим і не дає йому розсипатися.

Для Вашої зручності я підготувала перелік продуктів, які не містять глютену, але все одно рекомендую завжди перевіряти етикетки.

1-11. Безглютенові крупи

Одні різновиди круп містять глютен, тоді як інші види ні.

безглютенові каші

Безглютенові каші

  • усі види рису
  • лобода
  • гречка
  • пшоно
  • кукурудзяна каша або полента
  • просо
  • амарант
  • кіноа
  • аррорут
  • овес
  • тапіока

Які крупи слід уникати

  • всі сорти пшениці та каши з них: булгур, кус-кус, полба, тверда пшениця, спельта
  • жито
  • ячмінь

Деякі безглютенові крупи можуть містити сліди глютену через спільне зберігання. Наприклад, якщо раніше в приміщенні зберігали пшеницю, там можуть зберігати й рис. Тому, щоб повністю уникнути глютену, обирайте продукти з маркуванням «Без глютену» на упаковці.

Тут, я вважаю, слід детальніше розповісти, які продукти можуть містити глютен: усі види магазинної випічки, борошно, хлібо-булочні вироби, сухі сніданки, чіпси, макаронні вироби, готове тісто, піца, вареники, пельмені, магазинні млинці, запіканки і т.д.

Якщо виключити ці продукти з раціону, ви можете подумати, що більше їсти нічого. Але у мене для Вас є хороша новина, виробники продуктів не стоять на місці і зараз майже в кожному супермаркеті можна знайти відділ де є хліб, випічка і макарони без глютену.

12-26. Фрукти і овочі

У сирому або приготованому вигляді всі фрукти й овочі не містять глютену. Ви можете сміливо їсти їх без обмежень. Але, якщо ці продукти продаються в тісті або паніровці, то їх не варто вживати.

овочі та фрукти без глютену

Фрукти та овочі, які можна їсти

  • всі цитрусові
  • банани
  • яблука, груші, сливи
  • ягоди: полуниця, чорниця, малина і всі інші
  • персики, абрикоси
  • овочі хрестоцвіті, у тому числі цвітна капуста та броколі
  • всі види зелені
  • картопля, кукурудза та гарбуз
  • солодкий перець, томат, огірок
  • гриби
  • цибуля
  • морква
  • редис
  • зелена стручкова квасоля
  • всі різновиди листового салату

Які фрукти та овочі, треба перевіряти

Як я вже писала раніше будь-які фрукти й овочі в паніровці містять глютен. Наприклад цибулеві кільця. Сама цибуля не містить глютену, але панірування на них однозначно так. Заморожена картопля по селянськи: деякі виробники додають до спецій, у яких її обволікають, борошно.

Ще можна несподівано натрапити на глютен у консервованих овочах, а точніше в ікрі чи соте, куди можуть додати борошно як додатковий загущувач. Також уникайте овочів з додаванням соєвого соуса.

27-32. Білкові продукти

М’ясо або риба звісно ж не містять глютену. Якщо ви купуєте їх у сирому непідготовленому вигляді, без маринаду і соусу і готуєте самі, вам нема про що турбуватися. Але якщо ви замовляєте їжу в ресторані або купуєте їжу на винос, обов’язково перепитайте про додаткові інгредієнти. Більшість маринадів містять глютен, також часто м’ясо або риба можуть обсмажуватися в борошні.

Білкові безглютенові продукти

  • бобові: квасоля, сочевиця, горох, арахіс
  • горіхи та насіння
  • червоне свіже м’ясо: яловичина, свинина, баранина
  • свіже м’ясо птахів: курка, індичка
  • риба і морепродукти 
  • традиційні соєві продукти: тофу, едамамі

Які білкові продукти, потребують перевірки

  • всі види ковбас, сосиски, бекон
  • соєві замінники м’яса, такі як вегетаріанські бургери чи гуляш
  • м’ясні закуски або м’ясне асорті
  • готовий фарш
  • мариноване м’ясо

Як із овочами, слід унікати продуктів у панировці і з додаванням соєвого соуса.

33-39. Молочні продукти

На жаль, безпека молочної продукції на полицях наших магазинів залишає бажати кращого. Сметана і сир містять багато різних загусників, особливо продукція з нульовим відсотком жирності.

Теж саме можна сказати і про продавців молочної прдукції на ринках. Уже давно домашні виробники вершків і сметани додають борошно або крохмаль для густоти.

молочні продукти без глютену

Молочні безглютенові продукти

  • молоко звичайне
  • вершкове масло та топлене масло
  • твердий сир
  • морозиво без вафельного стаканчика
  • йогурт без добавок
  • м’який сир
  • сироватка

Молочні продукти, які потребують перевірки

Як я вже зауважила раніше, сметану, кисломолочний сир і сирні десерти необхідно вивчати перед покупкою.
Візьміть до уваги, що рослинні напої, мигдальні або горіхові також можуть містити глютен.

Не забудьте про плавлений сир, у будь-якому разі цей продукт не є корисним і краще виключити його з раціону незалежно від того, є в ньому глютен чи ні.

40-44. Олії

Будь яка олія є зразковим продуктом безглютенової дієти. Особливо якщо це рослинна олія.

безглютенові олії

Безглютенові олії та масла

  • вершкове масло та топлене масло
  • оливки та оливкова олія
  • авокадо та олія авокадо
  • кокосова олія
  • інші олії: кунжутна, рапсова, соняшникова, кукурудзяна

45-51. Напої

Здебільшого напої не містять глютену. Але на жаль не всі. Але про все і по порядку.

Безглютенові напої

  • вода
  • натуральний фруктовий сік
  • кава
  • чай
  • деякі алкогольні напої: вино, сидр і пиво з гречки або сорго
  • спортивні напої, газовані та енергетичні напої
  • лимонад

У солодкій газованій воді рівень глютену дорівнює нулю, але це не робить його корисним продуктом. Якщо ви прагнете здорового способу життя, я рекомендую більше уваги приділити воді, чаю і каві та максимально відмовитися від соків і солодкої води.

Готові кавові напої, віскі, магазинні смузі, пиво виготовлене із зерен ячменю або пшениці, недистильовані спиртні напої – ось перелік того, від чого вам доведеться відмовитися.

52-54. Соуси та приправи

Ми ставимося до соусів як до неосновного продукту і часто забуваємо почитати етикетку. Якщо чесно, у мене в холодильнику повно різних баночок і пляшечок із соусами і пастами, я їх обожнюю. Але нещодавно, прочитавши етикетку на одному з нібито натуральних соусів, я жахнулася. Чого я там тільки не виявила. Дуже рекомендую вам зробити теж саме.

Щодо спецій ситуація краща. Якщо ви купуєте кожну спецію окремо, а не у вигляді сумішей, найімовірніше вони не містять глютену.

Найкращий варіант вирощувати трави самому, в городі або на підвіконні. Також ви можете робити самостійно різні соуси, чи то сальса, чи кетчуп, чи соус барбекю.

Безглютенові соуси та приправи

  • сіль, суміш перців горошком
  • перемелені трави
  • білий оцет, виноградний та яблучний оцет

На жаль, всі інші соуси необхідно дуже ретельно перевіряти. Я б навіть сказала приділяти більше уваги ніж іншим продуктам.

Повністю відмовитися доведеться від соєвого соусу та солодового оцету.

безглютенові спеції

Користь продуктів без глютену

Стверджувати, що всі безглютенові продукти є корисними просто нерозумно. Як я вже писала раніше, часто для того, щоб досягти потрібної консистенції продукту, виробники змушені вдаватися до різних хімічних добавок.

Наприклад безглютеновий хліб. Якщо ви випікаєте його вдома самостійно, я впевнена, що він буде корисним без шкідливих доповнень. Але от про магазинний хліб такого не скажеш. Треба дуже ретельно вичитувати з чого його спекли.

Розглянемо два приклади магазинного безглютенового хліба імпортного виробництва. Перший: білий хліб без глютену, відомого Італійського бренду. Другий: темний хліб, менш відомої торгової марки, виробництва Польща. Крім того що в ньому немає глютену, він ще й низьковуглеводний, тобто підходить для кето дієти.

Отже склад першого хліба: вода питна; крохмаль кукурудзяний; борошно рисове; харчові волокна подорожника, лимона і лайма; згущувач гідроксипропілметилцелюлоза; олія соняшникова; соєвий білок; дріжджі; сіль; цукор; регулятор кислотності: лимонна кислота.

Я не очікувала знайти цукор і гідроксипропілметилцелюлозу в корисному хлібі. А ви?!

Перейдемо до складу другого варіанта хліба: вода; насіння: льону, соняшнику, коноплі; лушпиння подорожника; знежирене лляне борошно; знежирене кокосове борошно; порошок яєчного білка; яблучне волокно, дріжджі, розторопша, цитрусове волокно; бамбукове волокно; сіль.

Тепер ми знаємо, що серед безглютенових продуктів можна знайти як корисні так і не дуже. Якщо ви ретельно вивчите етикетки інших виробників, то можливо знайдете ще більш шкідливі варіанти.

Тому вкрай важливо, якщо у вас непереносимість глютену, целіакія або інші захворювання, за яких глютен вживати заборонено, вивчайте уважно етикетки товарів перед покупкою.

В яких випадках потрібна безглютенова дієта

Целіакія

Аутоімунне захворювання, яке лікарі змогли діагностувати зовсім недавно. Людям, які страждають на цю недугу, категорично заборонено вживати глютенові продукти протягом усього життя.

Явними ознаками целіакії є постійні здуття та діарея. Основне слово тут постійні. Однак, після переходу на безглютенову дієту, всі симптоми можуть повністю зникнути.

Непереносимість глютену

Захворювання дуже схоже на попереднє. Іноді лікарям складно відрізнити одне від іншого. Є різниця в результаті лікування та прохідності захворювання.

Аутоімунне захворювання

Тому численні дослідження показують, що безглютенова дієта приносить користь багатьом людям з аутоімунними захворюваннями.

Буквально ще 10 років тому лікарі не пов’язували аутоімунні захворювання з вживанням глютеновмісних продуктів. Тисячі людей з тереодитіомом Хашимото були змушені врятуватися тільки прийомом гормонів щитоподібної залози.

Але фармацевт Ізабелла Бенц, яка сама страждала на цю хворобу багато років, довела, що безглютенова дієта може вас повністю позбавити від проблем зі щитоподібною залозою.

Останні дослідження показують, що у всіх аутоімунних захворювань є спільні гени. Також лікарі встановили, що глютен дуже схожий на антигени нашого організму, тому імунна система атакує їх.

Інші захворювання

Я вважаю, якщо у вас є будь-які інші порушення кишечника, варто спробувати відмовитися від глютену. Заведіть щоденник харчування та здоров’я. Перестаньте вживати глютенові продукти і записуйте свої симптоми протягом хоча б двох тижнів. Якщо ви помітите суттєве поліпшення стану, то це ваш варіант. Вкрай важливо під час такого експерименту не почати вживати в їжу щось нове.

Інші переваги безглютенової дієти

Якщо ви дійшли висновку, що вам необхідна безглютенова дієта, або це стало необхідністю для вас, значить, ви хочете поліпшити свій стан здоров’я.

Це безумовно приведе вас до того, що ви перестанете або зменшите до мінімуму перероблені продукти у своєму раціоні. Також, найімовірніше, ви виключите і багато інших шкідливих продуктів. Якість вашого здоров’я покращиться.

І наостанок

На безглютеновій дієті вам необхідно виключити всього три продукти та їхні похідні: жито, ячмінь і пшеницю.

До безглютенової дієти дуже легко адаптуватися, оскільки кількість продуктів без його вмісту величезна.

Не всі безглютенові продукти є корисними та безпечними. Завжди вивчайте етикетки перед купівлею продуктів.

Безглютенова дієта може підвищити якість життя завдяки виключенню з раціону фастфуду і перероблених продуктів.

Ви можете використовувати безглютенову дієту навіть якщо у вас немає протипоказань до глютену.

Якщо ви хочете отримати персональну консультацію, у вас є питання за статтею або ви хочете залишити коментар, напишіть мені за адресою: advice@healthyme.com.ua

Про автора

Вікторія Міляєва — нутріціолог і персональний консультант зі здорового способу життя, засновниця Healthyme. Має освіту в галузі нутриціології. З 2018 року працює з клієнтами з різних країн, допомагаючи налагодити зв’язок між харчуванням, звичками й здоров’ям. У своїх матеріалах спирається на сучасні наукові дослідження, рекомендації міжнародних організацій (ВООЗ, EFSA, EASO) та власний практичний досвід.