Кілька років тому на ринку України з’явився новий продукт – сироп Агави. Можливо, ви про такий і не чули, а ось люди з цукровим діабетом уже використовують його як альтернативу звичайному цукру.

Однак є проблема, інформації про цей продукт дуже мало і тому складно оцінити, наскільки цей сироп підходить як підсолоджувач для повсякденного життя.
Я проаналізувала безліч медичних статей і публікацій на цю тему на зарубіжних веб-ресурсах і дійшла висновку, що агава – продукт досить спірний. Але давайте по порядку.
Агава
Рослина, трохи схожа на алое, що росте переважно в Мексиці, яка вражає своєю різноманітністю. Належить до родини Хемерокалідових і включає понад 200 видів. Кожен вид може мати свої унікальні властивості. Також багато видів агави є ксерофітами, тобто адаптовані до життя в умовах посухи.
Агава добре знайома любителям текіли, оскільки є основною для її приготування.
У Мексиці агава використовується для приготування різних страв, напоїв, а також у медичних цілях. У деяких культурах вважається священною рослиною.

Сироп агави або нектар
Ви можете виявити, що на ринку разом із сиропом агави продається нектар. І на перший погляд може здатися, що нектар кращий за сироп через його концентрацію. Але це зовсім не так. Існує велика різниця між сиропом і нектаром, яка полягає насамперед у способі його приготування.
Для виготовлення сиропу, агаву певного сорту подрібнюють і за допомогою преса вичавлюють сік. Отриманий сік, після фільтрації, нагрівають і варять до досягнення потрібної густини.
Процес отримання нектару чимось схожий на процес отримання березового соку. У лист агави врізають спеціальну трубку, якою нектар повільно збирають у ємності. Далі отриманий сік ферментують за допомогою хімікатів та ГМО-інзимів. Захисники прав споживачів жахнулися, коли дізналися, що в процесі досить часто використовують фермент, отриманий із цвілі (Aspergillus niger). Ось вам і здорове харчування.
До сиропу це не відноситься, проте я б обирала продукт зі знаком “Євролист”, який говорить нам, що цей вид продукції відповідає європейським стандартам еко-виробництва.
Сироп агави глікемічний індекс
Щоб оцінити переваги будь-якого підсолоджувача, ми порівнюємо його зі звичайним білим цукром.
100 г сиропу містять 300 ккал і 75 г вуглеводів, цукор містить 380 – 400 ккал які повністю складаються з вуглеводів.
Сироп агави в 1.5 раза солодший за цукор, а отже, використовуючи його як цукрозамінник, ви отримаєте ще менше калорій і вуглеводів. Це має особливе значення, коли дотримуєшся низьковуглеводної дієти.
Ще одним із найважливіших позитивних показників сиропу є низький глікемічний індекс. Якщо у білого цукру він 70, у тростинного 50, то у сиропу агави його глікемічний індекс становить приблизно 20-22. Низький глікемічний індекс і робить цей продукт таким привабливим для людей з діабетом.
Однак є й недоліки у цього, на перший погляд, ідеального цукрозамінника. Цукор складається повністю з сахарози, а ось сироп агави містить 56 г фруктози і 13 г глюкози. Глюкоза в чистому вигляді потрібна нам для роботи мозку, чого не скажеш про фруктозу.
Що не так із фруктозою
Фруктоза – це різновид цукрів, який міститься у фруктах і низці овочів.
Багато вчених вважають, що надмірне вживання фруктози може бути ключовим фактором виникнення багатьох серйозних захворювань. До них належать ожиріння, діабет другого типу, хвороби серця і навіть рак. Думка вчених ґрунтується на тому, що єдиним органом, який метаболізує фруктозу – є печінка. При вживанні фруктози у великих кількостях, печінка перевантажується і починає перетворювати фруктозу на жир.
Доктор Інгрід Кольштадт (співробітник Американського коледжу харчування) у Chicago Tribune вважає, що фруктоза заважає здоровому метаболізму, якщо її вживати забагато. Велика кількість людей мають непереносимість фруктози, як і непереносимість лактози. В таких випадках можуть з’являтися прищі, погіршуватися симптоми діабету, навіть якщо рівень глюкози в крові нормальний. Однак конкретних досліджень, які б підтверджували це, поки що немає.
Але ж хто говорить про вживання сиропу у великих кількостях. Немає на світі цукрозамінника, який можна їсти зранку і до вечора без наслідків для здоров’я.
Але якщо ви хочете підсолодити свою ранкову каву або чай, то чайна ложка сиропу агави – це чудовий варіант.

Як використовувати сироп агави
При виборі альтернативи цукру, важливим аспектом є його смак і консистенція.
На відміну від більшості цукрозамінників, смак сиропу агави максимально нагадує цукор. Тому ви можете сміливо його додавати в чай або каву.
Є ще кілька способів застосування цього сиропу:
- Підсолоджування йогурту та каш
- Приготування соусів та маринадів
- Використання в випічці
- Основа для глазурі до мʼяса чи риби
- Сироп до млинців та оладків
Зазначте, що сироп агави солодший за цукор, тому порада полягає в тому, щоб користуватися ним з обережністю та пробувати різні кількості в рецептах, щоб досягти бажаного смаку.
І наостанок
Багато людей, які бажають уникати хімічного складу штучних підсолоджувачів, обирають агаву, як рослинну альтернативу. Найважливіше — кількість підсолоджувача. Його треба обмежити до 4-5 чайних ложок на день.
Як висновок можна взяти слова гурмана Браяна Коена: “Багато людей шукають спосіб підсолодити кулінарні страви, не підвищуючи рівень цукру в крові. Існують десятки альтернатив звичайному столовому цукру, всі мають різний вплив на рівень цукру в крові та можуть мати різні наслідки. Тому вивчайте інформацію, консультуйтесь з лікарем і робіть усвідомлений вибір щодо вживання цукрозамінників.