корисна їжа тривалого зберігання

Корисна їжа тривалого зберігання

Корисна їжа асоціюється насамперед зі свіжими овочами, фруктами та салатами. Однак вони швидко псуються і їх неодмінно потрібно вжити протягом одного – двох днів, через що в багатьох господинь швидко закінчуються запаси здорових продуктів.

корисна їжа

Як продовжити життя свіжим продуктам, поговоримо іншим разом. У цій статті я хочу розповісти про корисну їжу, яку ви можете зберігати довго і використовувати, коли овочів або листя салату немає під рукою.

Отже 15 варіантів корисних продуктів тривалого зберігання.

1. Квасоля, сочевиця та інші боби.

У мене завжди є в запасі по дві – три банки консервованих нуту, квасолі та сочевиці. Також я зберігаю їх і в сушеному вигляді. Якщо я знаю заздалегідь, то звісно можу замочити квасолю чи нут на ніч. Але бувають ситуації, коли приготувати треба терміново, тоді консервовані боби стануть для вас великою підмогою.

Усі бобові дуже корисні, містять багато білка і різні вітаміни та мінерали.

З нуту ви можете швидко приготувати хумус, намазати його на хрусткі хлібці, посипати каперсами та оливками і смачна закуска готова.

Вегани використовують бобові замість м’яса або курки. Чому б і нам не спробувати. У готовий відварений рис додайте квасолю, томатну пасту, порізані консервовані гриби без солі, дрібно порізану петрушку, потушить пару хвилин. Приправте сіллю і сухим часником за смаком – і основна страва готова.

Із сочевиці у вас вийде приготувати чудовий суп. А горошок і кукурудзу використовувайте в салат.

У консервованому вигляді квасоля може зберігатися кілька років, а в сухому – більше 10-ти.

 2. Горіхи та насіння.

Насіння, й горіхи – це скарбниця насиченого білка, корисних жирів, клітковини та різноманітних мінералів і вітамінів. Відповідно до виду ці продукти мають змогу залишатись у придатному до харчування стані при кімнатній температурі від 1 до 4 місяців.

Найпоширенішим способом застосування горішків – використовувати їх як перекус. Але насправді, ви можете приготувати з них десерт, додати в салат, прикрасити ними свій йогурт. Теж саме стосується і різного насіння: гарбузового або соняшникового.

А ось насіння чіа необхідно використовувати зовсім інакше. Звісно, ви можете додати його в улюблений смузі, але в мене є інша ідея. Залийте насіння чіа улюбленим рослинним або звичайним молоком, добре перемішайте і поставте на ніч у холодильник. Вранці додайте родзинки, горішки, в’ялену вишню або журавлину, трохи меду і кілька ложок вівсянки, попередньо звареної чи ні, як ви любите. Смачний і ситний сніданок готовий.

горіхи

3. Крупи.

Мені здається, варіантів використання круп так багато, що можна перераховувати їх годинами. Я особисто дуже люблю різні каші і їм їх обов’язково щодня на обід або сніданок. Крупи забезпечують нас енергією, допомагають впоратися із сонливістю, надають сили для тренувань. Вони також є чудовим джерелам харчових волокон і мікроелементів. Їх вживання може допомогти запобігти хворобам серця і деяким видам раку, оскільки вони містять магній, вітаміни групи Б та навіть марганець.

Одна з моїх улюблених швидких страв із крупами: червоний неочищений рис із гливою та вершками. Я варю рис, як і інші крупи, в мультиварці, але ви можете приготувати його на плиті або, якщо не хочете морочитися, в мікрохвильовці.

Додайте в готовий рис тушковані у вершках гливи з ріпчастою цибулею. Головна страва у вас на столі. Спробуйте, це дуже смачно. А головне корисно та поживно.

Залежно  від сорту, деякі зернові продукти мають змогу зберігатись за кімнатної температури упродовж місяців або навіть років, саме тому ми можемо купувати їх у великій кількості за раз: полба, амарант, кус кус, овес, кіноа, булгур, коричневий рис та інші.

4. Консервовані риба та м’ясо.

Взагалі консервована їжа не дуже в нас асоціюється з терміном: “корисна їжа”. Однак, як ви думаєте люди раніше зберігали продукти. Коли не було холодильників, було всього кілька способів зберегти їжу і консервація один із них.

Дійсно, на прилавках сучасних магазинів ви можете знайти багато шкідливої консервації, але й корисної багато. Усіма нами знайома тушонка може бути виготовлена з хорошого м’яса з додаванням тільки спецій і солі.

Є кілька правил вибору консервованого м’яса або риби.

  • Не купуйте найдешевше.
  • Обирайте рибу чи м’ясо у власному соку без додавання олії чи будь-якого іншого жиру.
  • Перевіряйте щоб банка не була роздутою або пошкодженою, не мала вм’ятини.
  • Обов’язково вивчайте етикетки на предмет консервантів. У консервах, які ми відносимо до здорової їжі, не можуть міститися штучні консерванти, загусники тощо.

Тушонку можна вживати як звичайне м’ясо. Її можна розігріти і подати з будь-яким гарніром, зварити з нею борщ або суп.

Рибні консерви також різноманітні в застосуванні.

Консервований тунець ви можете використовувати для бутербродів, додавати в салат або в основну страву.

Не можу не зазначити, що всіма нами улюблені шпроти – точно не є корисною їжею.

5. Заморожений бульон.

Коли я варю бульйон, я завжди залишаю трохи і заморожую. Для цього ви можете використовувати пластиковий високий контейнер. На відміну від усіх інших продуктів, вода під час заморожування збільшується в об’ємі, тому ніколи не наливайте до краю.

Заморожений бульйон – для мене це знахідка. Я кладу його прямо замороженим у каструлю і нагріваю на невеликому вогні. Залежно від об’єму, він розтане протягом 5 – 10 хвилин.

Далі ви можете використовувати його, щоб приготувати суп або як основу для соусу. А іноді, так смачно просто випити чашку гарячого курячого бульйону. І це точно корисна їжа.

6. Квашені продукти.

Ферментація або квашення використовується з дуже давніх часів для довгого зберігання продуктів харчування. Цікаво, що в процесі бродіння продукт не тільки зберігає свої корисні властивості, а й набуває нових. Ферментовані продукти сприяють поліпшенню травлення більше, ніж ті самі продукти в сирому вигляді.

Перелік ферментованих продуктів не такий вже й великий:

  • кефір, йогурт
  • камбуча
  • кімчі
  • пиво
  • чайний гриб
  • квашені овочі та фрукти
  • місо
  • вино

Я б виділила кілька, які я завжди зберігаю у себе в холодильнику. Це квашена капуста, огірки, помідори, яблука і паста Місо.

Маючи під рукою пасту Місо і водорслі Вакаме ви можете зварити в домашніх умовах Місо суп за 5 хвилин. А з квашених овочів можна швидко приготувати салат: змішайте порізані квашену капусту й огірочок, дрібно порізану ріпчасту цибулю, заправте улюбленою олією.

Зауважте, що мариновані та ферментовані продукти це не одне й те саме. Після термічної обробки разом з оцтом добрі і погані бактерії помирають і продукт втрачає свої корисні властивості.

Більшість солінь можуть зберігатися впродовж 18 місяців за звичайної кімнатної температури.

квашена капуста

7. Сушені трави, спеції.

Обожнюю спеції і не уявляю свою кухню без них. Навіть найпростіша страва може стати яскравішою, смачнішою й ароматнішою з дрібкою базиліку або орегано.

Є твердження, що спеції і трави приносять користь нашому здоров’ю. З одного боку це так, але я б не робила на це ставку. Річ у тім, що в нашій кухні ми використовуємо їх у дуже маленьких кількостях, щоб говорити про їхній вплив. Інша річ, наприклад, в Індії, де перець чилі та куркуму використовують щодня і в кожній страві.

8. Цибуля, часник.

Основним інгредієнтом значної кількості блюд є цибуля та часник, які цінуються кухарами різного рівню професійності саме через різнобічність та досить довгий термін придатності цих продуктів.

Фахівці довели, що як часник так і цибуля мають численні переваги для здоров’я. Якщо ж ви вживаєте на регулярній основі ці продукти, то наслідком може бути зниження ризику деяких захворювань, включаючи певні типи раку, психічні розлади, діабет та серцеві хвороби.

9. Свіжі овочі та фрукти тривалого зберігання.

Значна кількість фруктів і овочів швидко псуються навіть за умов зберігання у холодильнику, але деякі сорти мають довший термін зберігання.

Прикладом можуть бути: гриби, картопля, морква, буряк, кабачки, баклажани, капуста, журавлина, цитрусові.

Якщо об’єднати овочі з цього списку, додати цибулю, часник і протушкувати – ви отримаєте овочеве рагу.

10. Заморожені птиця, риба та м’ясо.  

Я не дуже люблю заморожені продукти, але в наш час без них ніяк. Це економить багато часу.

Ви можете заморозити м’ясо в його первісному вигляді, а можете і у вигляді готової страви. Наступного разу, коли робитимете котлетки чи фрикадельки, приготуйте більше, ніж планували, і надлишок заморозьте.

Є кілька правил, яких слід дотримуватися, використовуючи заморожені м’ясні продукти:

1. Заморожуйте тільки дуже свіже м’ясо

2. Не мийте м’ясо перед заморожуванням

3. не робіть повторного заморожування

4. Процес розморожування має відбуватися в холодильнику на верхній полиці

5. Слід почати процес приготування одразу після розморожування, не залишайте розморожене м’ясо на наступний день

Маючи достатню кількість, м’яса, або риби, які є замороженими ви можете готувати здорові, багаті на білок страви у будь який час.

11. Фрукти, ягоди та овочі у замороженому вигляді.

На жаль, значна кількість фруктів та овочів саме у свіжому вигляді, в особливості ягоди та різні види зелені, придатні до швидкого псування. Однак, купуючи ці продукти в замороженому вигляді, ви завжди матимете доступ до їжі, багатої на поживні речовини.

Заморожені фрукти та овочі мають такий самий вміст мікроелементів, як і свіжі, тому без сумніву можна сказати що це корисна їжа.

Але як завжди, у мене є для вас нагадування. Купуйте та використовуйте заморожені овочі та фрукти без додаткових інгредієнтів. Без солі, спецій чи цукру. Також уникайте їх вживання у консервованому вигляді.

заморожені ягоди

12. Корисні приправи.

Трохи гострого соусу або тахіні можуть в одну мить перетворити нецікаву страву на сенсацію.

Проте є важливий момент, а саме: потрібно обирати здорові спеції для своєї комори та уникати купівлі продуктів з високим вмістом цукру, які піддаються термічній обробці.

Чудовими прикладами універсальних, смачних, а головне корисних приправ можуть слугувати: сальса, бальзамічний оцет, кокосова олія, гірчиця, сирий мед, тахіні, та інші.

13. Яйця.

Зазвичай вважають, що яйця швидко псуються, хоча це зовсім не так, вони можуть зберігатися в холодильнику до п’яти тижнів.

Напевно ви звертали увагу, що на полицях магазинів є два види яєць: звичайні яйця і яйця від курочок на вільному вигулі. Вважається, що яйця від курочок на вільному вигулі кращі за звичайні, оскільки курочки мають відкритий простір для вигулу і перспективу харчуватись у природному, звичайному процесі.

Але на жаль залишається питання, чим годують цих птахів. Якщо у вас є можливість купувати яйця у фермерів, де є документи, які підтверджують, що корм не містить ГМО та інші шкідливі добавки – зробіть це.

14. Грецький йогурт.

Грецький йогурт, також відомий як концентрований, виготовляється шляхом видалення сироватки та іншої рідини із звичайного йогурту.

Оскільки більшість рідини видаляється, грецький йогурт набагато густіший ніж звичайний. Звісно, це впливає на його ціну, оскільки процес приготування вимагає більше молока.

Чому грецький йогурт, відповідь дуже проста, його можна використовувати як йогурт, а також замість сметани, що робить його універсальним продуктом.

Я використовую його як основу для смузі, просто їм з ягодами і фруктами, додаю у вівсяну кашу на сніданок, роблю на його основі соуси і заправляю салати.

Зберігається грецький йогурт у холодильнику протягом 14 днів. 

15. Інша корисна їжа

Залишається ще багато не перерахованих продуктів, які я можу назвати: корисна їжа тривалого зберігання.

Ось деякі з них:

  • в’ялені помідори без олії
  • сушені гриби
  • оливки та маслини
  • томатна паста або томати у власному соку
  • соус песто
  • оливкова паста
  • рисове або вівсяне борошно
  • макарони з твердих сортів пшениці

І наостанок

Корисна їжа – це не тільки свіжі овочі, фрукти та зелень, а також безліч інших продуктів тривалого зберігання.

Маючи хоча б частину із запропонованого мною переліку, ви можете будь-якої миті приготувати здорову та смачну страву. Вирушаючи наступного разу в магазин, включіть їх до свого списку покупок.

Про автора

Вікторія Міляєва — нутріціолог і персональний консультант зі здорового способу життя, засновниця Healthyme. Має освіту в галузі нутриціології. З 2018 року працює з клієнтами з різних країн, допомагаючи налагодити зв’язок між харчуванням, звичками й здоров’ям. У своїх матеріалах спирається на сучасні наукові дослідження, рекомендації міжнародних організацій (ВООЗ, EFSA, EASO) та власний практичний досвід.